Material:

Plywood-skiva

Cellplast 5x60x120cm

Cykelhjul med navgenerator

Buntband

Plåtark 0,9mm

Trälim

4 Skruvar med öglor

2 vinkelbeslag

4 skruvar

Silvertejp

Rep

Sladd

2-ledarkabel

Eltejp

Kontakt till navgeneratorn

Spik

 

Verktyg:

Hammare

Skruvmejsel

Plåtsax

Falstång

Penna

Sticksåg

Fil

Tumstock

Tvingar

Kniv

Skissa konturerna på det som ska sågas ut. Se bild för mått. Vi insåg dock att det är bättre att ha mer marginal för skovlarna, så vi rekommenderar därför att ha 26,5 cm istället för 16,5 cm som på bilden. Såga sedan ut hålet genom att borra ett hål i ena hörnet och sedan såga med en sticksåg. Använd hålet i plywood-skivan för att mäta ut hålet på cellplasten. Skär sedan ut hålet med hjälp av en kniv. Limma ihop plywood-skivan med cellplasten som på bild 2. Vi använde trälim, men detta lossnade lite när vi hade kraftverket i vattnet så ett starkare lim rekommenderas. För att hålla ihop skivorna när de torkar kan tvingar användas.

Bild 1 – Måtten på plywooden

Bild 2 – Plywood-skivan limmas fast

Vi gjorde våra skovlar genom att med hjälp av en plåtsax klippa ut rektangulära bitar av ett plåtark. Vi använde oss av storleken 14x20cm och klippte ut 9 stycken. En viktig sak för oss var att kunna ta av och på skovlarna, då en av våra frågeställningar byggde på det. Vår första tanke var att skruva fast skovlarna med plåtskruvar, men efter ett evigt borrande och brutet borr insåg vi att vi aldrig skulle komma igenom hjulets plåt. Vi var tvungna att tänka om. Efter många om och men kom vi fram till att använda buntband. Varje skovel satte vi fast med två buntband, en vid ekern och den andra i fälgen. För att kunna sätta fast buntbandet vid ekern spikade vi två hål i skoveln, 8cm från kortsidan och 5cm från långsidan, se bild 3. Det kan dock vara olika på olika hjul, beroende på hur ekrarna sitter, så det kan vara bra att mäta de avstånden själv.

Bild 3 – Mät ut hålen på skovlarna.

För att kunna sätta fast buntbandet vid ekern klipps två hack i skovelns långsida med en plåtsax. Här kan det också vara bra att mäta just det hjulet du ska använda, för att veta hur långt mellan de två hacken det ska vara. Plåtbiten mellan de två hacken böjs sedan med hjälp av en falstång så att en skåra bildas, se bild 4.

Bild 4 – Böj metallen så att det blir en skåra och sätt i buntbandet i de spikade hålen

Nästa steg är att skruva fast vinkelbeslagen på plywood-skivan. Mät ut mitten och skruva fast med skruvar. Det första vinkelbeslaget kan skruvas fast utan att hjulet är där. Se bild 5. Sätt sedan dit hjulet och skruva fast det andra vinkelbeslaget som i bild 6.

Bild 5 – Skruva på det ena vinkelbeslaget.

Bild 6 – Sätt fast hjulet och skruva fast det andra vinkelbeslaget.

När hjulet är på är det dags att sätta fast skovlarna på hjulet. Ett buntband sätts fast i ekern och en i fälgen. Se bild 7.

Bild 7 – Sätt fast buntbanden